The Maternity and Pediatric Pavilions at Sant’Orsola Polyclinic – Bologna (Italy) Between New And Historical Buildings, Demolitions and Renovations: History and Technological Progress Coexisting

The new design solution aims to solve critical issues related to connections; correct separation of flows; provision of adequate support spaces; organizational aspects; structural requirements and regulatory adjustments (fire prevention, seismic, etc.).
The general guiding principles of the project can be summarized as follows:
• developing a building-plant complex designed to maximise energy efficiency and minimise management costs for the building expansion; the project proposal of the new building will make use of passive performance characteristics, resulting from a careful evaluation of the building elements and of the plant engineering technologies;
• creating care given areas, among other things, with consideration to ergonomic aspects at the entrance to the hospitalization rooms and the intensive care units for health personnel;
• rationalization of the routes and optimization of functional relationships: resolving the weak points concerning the paths between the services in Hall 4 and in relation to the building in expansion, as well as ensuring vertical and / or horizontal contiguities;
• conferring a distinctive character on the “district”, through the study of an architectural language capable of integrating the extension of Pavilion 4 with its surrounding buildings.
The location of the new building, defined by a series of constraints made up of pre-existing plant systems in the subsoil and the boundary, requires a reorganization of the green system present within the area.. The green project aims to enhance the existing tree heritage. The general compositional aspects seek to promote a solution capable of integrating the new volume with the existing context: the new building is inserted between the two wings of the existing Pavilion 4. All in all, the new volume, which essentially constitutes a “strong sign” in the context in which it is inserted, is characterized by its modern and recognizable appearance, in the search for a continuous permeability between interior and exterior space and the “greenery”.